Benito Juárez (Benito Pablo Juárez García)

Benito Juárez

Vem var han?

President som demokratiserade och moderniserade Mexiko.

När Mexikos diktator Antonio López de Santa Anna tvingades bort efter att bland annat ha förlorat stora landområden i det Mexikansk-amerikanska kriget och försnillat statskassan, tog partiet Liberales makten och Benito Juárez, tidigare guvernör i exil och nu blivande ordförande för högsta domstolen, formulerade den lag som gjorde alla medborgare till lika inför lagen och inskränkte katolska kyrkans makt och privilegier.

Men allt var inte frid och fröjd för det. Bara två år senare drev de reaktionära i partiet Conservativos på en revolt, understödd av militären och kyrkan, där de ville skriva om konstitutionen till att medge särställning till herremän och kyrka igen. Detta ledde till presidentens avgång och att Juárez blev interimspresident – ett presidentskap som Conservativos inte accepterade då de redan utsett sin icke-konstitutionelle president. Resultatet: ett fem år långt inbördeskrig som till sist vanns av Liberales.

Redan nästa år attackerades Mexiko igen. Denna gång av Frankrike (med stöd av Storbritannien och Spanien), som ville återerövra landet. Trots Mexikos inledande och moralstärkande seger i Slaget om Puebla hade fransoserna  framgång och lyckades till och med utropa ett kejsardöme med Maximilian I som härskare. Nära sju år senare stod än en gång Juárez styrkor som segrare och kejsaren avrättades.

Under sina mandatperioder utan krig gjorde Benito mycket för att öka jämlikheten i landet, bland annat genom att se till så att ursprungsbefolkningarna (bl.a. de zapotecer som han själv tillhörde) fick samma rättigheter som kolonisatörernas ättlingar. I kombination med landreformer och indrag av kyrkans och arméns makt gjorde det honom till en historiskt populär president, även om hans insatser till viss del gick om intet när en militärjunta tog makten fyra år efter hans död.

Mer?

”Mellan individer, liksom mellan nationer innebär fred att respektera andras rättigheter”