Rigoberta Menchú Tum

 Rigoberta MenchúVem är hon?

Människorättsaktivist och fredspristagare som kämpar för rättigheter för Guatemalas ursprungsbefolkning och rättvisa för offren för militärjuntans terror.

Rigoberta Menchú föddes fem år efter militärkuppen som avslutade Guatemalas nyetablerade demokrati. Hennes föräldrar var aktiva i bonderörelsen och kämpade för rättigheter för ursprungsbefolkningen vilket ledde till att familjen trakasserades av militärregimen och anklagades för att vara med i någon av de gerillor som stred mot armén i Guatemalas inbördeskrig.

I tonåren började även Rigoberta engagera sig i rättighetskampen, specifikt kvinnors rättigheter, och blev snabbt en av de tongivande aktivisterna i området. Pressen på familjen ökade och en dag arresterades hennes bror av armén, torterades och dödades.

När även föräldrarna mördats – fadern vid ockupationen av spanska ambassaden i Guatemala och modern efter att ha blivit arresterad och torterad av armén – blev Rigoberta tvungen att fly till Mexiko där hon blev ledare i exil och bland annat organiserade utbildningskampanjer för de fattigaste i Guatemala. Sedan inbördeskrigets slut har Menchú även kampanjat för att få de tidigare ledarna för juntan utlämnade och åtalade för folkrättsbrott.

2001 tilldelades Rigoberta Menchú Nobels Fredspris för sina insatser och några år efter det grundade hon, tillsammans med bl.a. Wangari Maathai, organisationen Nobel Women’s Initiative, en organisation fokuserad på att lyfta fram kvinnor som aktiva i fredsrörelser, lyfta kvinnors rättigheter och bedriva kampanj för rättvisa även inom rättsväsendet.

Mer?

Menchús Nobelföreläsning 2001.

Nobel Women’s Initiatives hemsida.