Seh-Dong-Hong-Beh

Seh-Dong-Hong-Beh

Vem var hon?

General i Dahomeys elitarmé Mino.

När de europeiska kolonialmakterna började intressera sig för Dahomey, nuvarande Benin, stod Seh-Dong-Hong-Beh och hennes division krigare i deras väg. De sextusen kvinnorna under hennes befäl i hade order att dö med ansiktet mot fienden och de var en brutal och fruktad krigsmaskin.

Liksom alla Mino var hon tekniskt sett en av kungens hustrur, men enligt traditionen var den enda förpliktelsen att försvara riket så hon var förbjuden att ta sig en annan man eller bli gravid. De kvinnor som valdes ut för tjänstgöring var de som antingen angavs av familj eller make för att de var för svårregerliga eller som anmälde sig frivilligt för att få äran. Träningen var inriktad på att göra dem helt likgiltiga inför fienden – den som ännu inte dödat någon fick ceremoniellt halshugga en krigsfånge.

Under nästan hela kungarikets existens var Mino-krigarna i främsta ledet när armén antingen attackerade omgivande riken eller försvarade Dahomey mot anfall. Ett av de största nederlagen kom dock under Seh-Dong-Hong-Behs ledning då de, beväpnade främst med spjut och svärd, anföll fortet Abeokuta i det angrändande Egba-kungadömet. Fortet var bestyckat med kanoner och åttio procent av krigarna mejades ned.

Mer?

”Den krigare som går ut i strid bör segra eller dö.” – Minos motto.