Vem var hon?
Under sina 86 år i livet tog hon sig och andra ur slaveri, var en brinnande abolitionist och kvinnosakskämpe.
Sojourner Truth deltog i, och talade på, den första amerikanska kvinnosakskongressen 1854 och var både före och efter det stadigt närvarande i kampen för mänskliga rättigheter. Hennes beryktade tal Ain’t I a woman från några år tidigare är omstritt vad det gäller innehåll då två distinkt olika versioner finns nedtecknade (den version som givit talet dess namn är nog att se som en smula fantasifullt påbyggd), men oavsett version var nedtecknarna eniga om att Truths ord slog an en sträng hos de närvarande och visade hur kvinnors rättigheter inte bara gällde vita kvinnor.
Även i det privata kämpade hon mot det institutionaliserade slaveriet och blev en av de första svarta kvinnorna att vinna ett rättsfall mot en vit man då hon fick tillbaka den son som sålts illegalt till honom. Tre barn förblev dock i slaveri fram till de var i 20-årsåldern p.g.a. att lagen om slaveriets avskaffande hade undantag som gjorde att barn skulle ”betala av” sin frihet.
I självbiografin The Narrative of Sojourner Truth skriver hon om sin väg från livet som slav i New York till samhällsreformerare.
Mer?
”Ni kan bua så mycket ni önskar, men kvinnor kommer få sina rättigheter ändå. Ni kan inte heller stoppa oss.” – svar till män som häcklade under ett tal
”Kära barn, om ni har kvinnans rättigheter – ge dem till henne så kommer ni må bättre: ni kommer ha era egna rättigheter och hon kommer inte ställa till så mycket besvär.” – ur Ain’t I a woman
Självbiografin The Narrative of Sojourner Truth som ebok.