Pablo Neruda (Neftali Ricardo Reyes Basoalto)

Pablo Neruda

Vem var han?

Poet, diplomat, nobelpristagare i litteratur och presidentiell rådgivare.

Som sextonåring antog Neftali Ricardo Reyes Basoalto pseudonymen Pablo Neruda eftersom hans pappa, en järnvägsarbetare, inte accepterade att sonen hanterade en penna istället för ett ”riktigt” verktyg.

Pennan visade sig dock ta Pablo till oväntade nivåer i samhället och under sin tid som chiles diplomat i Spanien hamnade den redan framgångsrike poeten i den lokala kultureliten, men även efter några år mitt i det Spanska inbördeskriget och det var där hans politiska engagemang väcktes – från att tidigare ha blickat inåt började poesin riktas mot yttre aktion och stöd för kommunismen. I samband med kriget hjälpte han även omkring två tusen spanska flyktingar till asyl i Chile.

Han levde i landsflykt en period efter att ha kritiserat den chilenska centerregeringens fängslande av strejkande gruvarbetare, men återkom vid inför det val som skulle innebära ett regeringsskifte. Drygt två decennier senare avstod han en partiledarnominering i socialistpartiet till förmån för Salvador Allende som vann valet och gjorde Pablo till sin rådgivare och förtrogne.

Ett par år senare var det över. Både med demokratin och hans liv.

Pablo Neruda dog i sviterna av cancer bara ett par veckor efter en CIA-stödd kupp där Allende avrättades och Augusto Pinochets militärjunta tog makten.

Mer?

141 av Nerudas poem, översatta till engelska.