Ibn Baṭūṭah (أبو عبد الله محمد بن عبد الله اللواتي الطنجي بن بطوطة‎, Ibn Battuta)

أبو عبد الله محمد بن عبد الله اللواتي الطنجي بن بطوطة‎,

Vem var han?

Upptäcktsresande som besökte de främsta nationerna i Asien, Europa och Afrika.

Ibn Baṭūṭah växte upp i en välbärgad familj, fick sin skolning inom juridik och ville vid 21 års ålder göra sin hajj, pilgrimsresa. Färden dit var längre än de flesta reste under sin livstid, men för Baṭūṭah gav det mersmak. Han reste från Tangier via Kairo och efter att ha avslutat pilgrimsfärden till Mecka och även besökt Medina beslöt han sig för att se mer av världen.

Han reste genom mellanöstern och centralasien, västra Afrika och dess östkust, Asien och sydostasien, samt även en avstickare in i Europa och överallt beskrev han de fantastiska städer han besökte och de lokala sederna. Varhelst det fanns en khan eller sultan att besöka tog han chansen, men han råkade även ut för banditöverfall och bevittnade hur Digerdöden drog fram över arabiska halvön. Det som började som en pilgrimsresa slutade inte förrän nära trettio år och tolv tusen mil senare.

Ibn Baṭūṭah skrev dock inte någon resejournal under sina färder, utan den dokumentation som finns är resememoaren En gåva till den som kontemplerar städers mirakel och färders under (تحفة النظار في غرائب الأمصار وعجائب الأسفار), även känd som Rihla (الرحلة, Resan) som innehåller hans minnen och även vad som tolkats som återberättanden av tidigare utforskares berättelser.

Mer?

Ett kapitelutdrag ur Ibn Baṭūṭahs resebok Resor i Asien och Afrika (1325-1354) i engelsk översättning (pdf, 59 sidor).

Interaktiv karta över Ibn Baṭūṭahs resväg.

Lista över de platser Ibn Baṭūṭah besökte.