Amir Timur (Tamerlane, Timur Leng)

Amir Timur

Vem var han?

Fältherre som erövrade centralasien.

Vid sin död kontrollerade Timur han ett rike som sträckte sig mellan Ryssland, Medelhavet, Indien och Mongoliet och som tros ha kostat omkring 17 miljoner människor livet – detta i en tid då världen hade runt 350 miljoner invånare. I processen förstördes även mycket av den forskning, konst och litteratur som skapats inom de olika riken som erövrades då hans arméer jämnade hela städer med marken och reste pyramider av offrens skallar.

Timur var son till en klanhövding i turkmongoliska delarna av det som nu är Uzbekistan  och vid ung ålder togs han, syskonen och modern tillfånga av invaderande mongoler. Något decennium senare var han deras härförare och han såg sig själv som Djingis Kahns rättmätige arvtagare. Namnet Amir Timur betyder helt enkelt general Timur, men han är mer känd som Tamerlane – Timur den lame – eftersom han i ungdomen fick en pil genom ena benet och därefter haltade (en annan pil kostade honom ett par fingrar vid samma tillfäle).

Hela livet ägnade han sig åt att utöka sin makt, både med vapen och ord. För att erkännas som ledare för de mongolerna (som endast erkände en ättling till Djingis som Kahn) och muslimer (som endast erkände någon från Muhammeds stam som kalif) skapade han en myt om sig själv som övernaturligt gynnad av gud så att den som motsatte sig honom gick emot guds önskan. I kombination med lite mer traditionellt manipulerande som att gifta in sig i rätt ätt och sätta marionettkungar på rätt troner säkrade han sin position som härskare över ett av de största riken världen dittills sett.

Trots all strategi och ränkspel var det inte en strid som tog död på honom, utan den lunginflammation han ådrog sig efter att ha inlett ett katastrofalt fälttåg under en ovanligt kall decembermånad.

Mer?

Karta över de landområden Timurs armé erövrade.

Edgar Allen Poes dikt Tamerlane.