Murasaki Shikibu

Murasaki Shikibu

Vem var hon?

Författaren bakom det som kan vara historiens första roman.

Murasaki skrev Berättelsen om Genji (源氏物語) i 54 kapitel mellan år 1000 och 1020 (ungefär), nästan mitt i japans Heian-period och precis i skiftet mellan att kulturens och hovadelns framträdande roll  övertogs av krigaradelns. Eposet handlar om livet för kejsarsonen Genji som fråntas sin titel som tronarvinge och ger samtidigt många inblickar i hovlivet under perioden för dess författande. Berättelsen är sannolikt tänkt att fortsätta då den slutar mitt i en händelse och troligtvis är även romanens sista tio kapitel författade av Murasaki Shikibus dotter då de både avviker i stil, har kontinuitetsmissar, samt att huvudpersonen Genji antas dö i ett tomt kapitel mellan 41 och 42 (vilket leder till att de avslutande kapitlen följer Genjis ”fosterson”).

Murasaki Shikibu är en pseudonym och kvinnan bakom antas vara Fujiwara Takako. Smeknamnet Murasaki fick hon vid det kejserliga hovet som en referens till en av karaktärerna i Genji.

Under en tid då kvinnor utestängdes från det officiella skriftspråket kinesiska var Murasaki en av de få självlärda. Detta, samt hennes författande och poesi tros vara orsakerna till att hon upptogs hovdam hos kejsarinnan Shōshi ett par år efter att Murasakis make från ett arrangerat äktenskap gått bort (Berättelsen om Genji tros ha påbörjats strax innan makens död).

Vid hovet lärde hon även kejsarinnan skriva kinesiska – männens språk – och fortsatte sin följetong om Genji fram till sin död någon gång mellan 1014 och 1025.

Mer?

Digitaliserad version av 源氏物語.

Nedladdningsbar version av The tale of Genji (översatt till engelskan av Edward G. Seidensticker).