Vem var han?
Vetenskapsman och filosof som gjorde stora framsteg inom många vetenskapliga områden.
Alhazen (Abū ʿAlī al-Ḥasan ibn al-Ḥasan ibn al-Haytham) levde under det Fatimidska kalifatets storhetstid och efter att ha gjort sig ett namn som framstående vetenskapsman la han fram ett förslag till kalifen om att dämma upp Nilen för att kunna kontrollera dess flöde. Efter att ha fått studera Nilen på plats insåg han dock att planen var omöjlig att genomföra och han sägs ha fruktat kalifens vrede så mycket att han låtsades vara galen så han hamnade i husarrest i ett decennium. Under denna period skrev han sitt främsta verk, Kitāb al-Manāẓir, som handlade om optik och det var även där han blev den förste att skriva ned exempel på det som nu kallas för den vetenskapliga metoden genom att dokumentera hur han testade sina hypoteser i en serie kontrollerade experiment.
När kalifen dött och en ny kalif var på plats, släpptes Alhazen ut husarresten och kunde forska lite friare och med en forskning som rörde bland annat matematik, optik, fysik, astronomi, geologi och mekanik var en del av de bortåt 200 verk han skrev grundläggande för delar av den vetenskapsutveckling som drog igång i Europa från 1300-talet.
Mer?
”Om den som studerar forskarnas skrifter vill lära sig sanningen, är han skyldig att göra sig till skriftens fiende och attackera den från alla håll. Han ska även vara misstänksam mot sig själv under tiden, så att han inte agerar utifrån fördomar eller är överslätande av brister.” / Alhazen om skepticism