Yaa Asantewaa

Yaa Asantewaa

Vem var hon?

Drottningmoder som ledde ashantifolkets sista uppror mot det brittiska kolonialväldet och skyddade folkets heliga tron från att föras bort.

I slutet av 1800-talet hade det brittiska kolonialväldet efter nära hundra års försök övertagit mycket av makten i det som nu är Ghana och fört alla Ashantirikets kungar i exil till Seychellerna. I början av 1900 krävde den lokale guvernören att de kvarvarande ledarna skulle överlämna beviset för makten över riket – den gyllene tronpallen Sika ‘dwa som symboliserar ashantis själ. Den enda protest som kom var från Yaa Asantewaa, den deporterade kungens drygt 60-åriga mormor, när hon skällde ut de församlade männen och tog kommando i position av drottningmoder.

Med en armé på 5000-12000 krigare (olika källor ger olika siffror) belägrade hon det fort där guvernören tillsammans med 3500 britter och allierade sökt skydd efter att deras första försök att finna pallen slagits tillbaka. Trots att Asentewaas styrkor var kraftigt underbeväpnade jämfört med fortets maskingevär varade belägringen i månader. Vändningen kom efter att britterna lyckades smuggla ut ett dokument när Yaa lät de sjukaste lämna fortet. Kolonialmakten sände en styrka som fritog fortet och Asentewaas uppror slogs ned.

Yaa själv tillfångatogs inte, utan bedrev gerillakrig fram tills britterna hotade att avrätta hennes dotter vilket ledde till att hon överlämnade sig, fängslades och deporterades till Seychellerna där hon dog i åttioårsåldern ett par decennier senare.

Krigarna var besegrade, men kriget var vunnet – britterna fick aldrig Sika ‘dwa och såg inte ens skymten av den förrän 20 år senare.

Mer?

Yaa Asantewaa hyllas fortfarande i Ghana, bland annat genom en årlig festival.

Wikipediaartikel om Sika ’dwa, med bild.