Benazir Bhutto (بينظير بھٹو)

Benazir Bhutto

Vem var hon?

Benazir Bhutto var Pakistans första kvinnliga preminärminister (och första kvinnliga partiledare) och inledde ett moderniserade av landet.

Född in i den politiskt starka släkten Bhutto fick Benazir en förstklassig utbildning på elitskolor både i Pakistan, U.S.A. och Storbritannien. När hon var i tonåren grundade hennes pappa, Zufikar Ali Bhutto, det socialistiska Pakistans Folkparti (PPP) och blev fyra år senare vald till landets president, i valet efter blev han premiärminister. PPP:s politik var dock kontroversiell och efter oroligheter avsattes han i en militärkupp 1977 och avrättades några månader senare.

De närmaste sex åren sattes Benazir omväxlande i husarrest och fängelse fram till att hon av medicinska skäl tilläts lämna landet för nödvändig vård. I sin exil tog hon över PPP-ledarskapet och bedrev kampanjer mot den ultrakonservativa militärregimen.

När presidenten efter ett drygt decennium vid makten omkom i en flygolycka blev det fritt fram för demokratiska val igen där PPP blev största parti och Benazir Bhutto blev premiärminister.

Under sina två perioder vid makten försökte Bhutto och hennes  bedriva en politik  inriktad på inrikes social reform och modernisering av Pakistan, men motarbetades av presidenten och militären samtidigt som landet ansattes av terrordåd. Bägge perioderna slutade med att hennes regeringar upplöstes av presidenten efter anklagelser om korruption. I nyvalet förlorade PPP mot det högerkonservativa IDA, men även den regeringen upplöstes av presidenten, varpå PPP och IDA gjorde gemensam sak och tvingade bort presidenten från makten. I detta nyval vann PPP och fick behålla makten i tre år innan avslöjanden om korruption inom partiet gjorde att den nye presidenten upplöste regeringen. Denna gång gick Bhutto i exil för att undkomma anklagelserna.

Nio år senare återvände Benazir Bhutto efter att ha fått amnesti och var den ledande oppositionskandidaten när hon dödades i ett terrorattentat bara två veckor innan valet.

Mer?

”Ledarskap är ett åtagande att följa en idé, en dröm och en vision om vad som kan bli. Min dröm är att mitt land och mitt folk ska sluta strida så våra barn kan nå sin fulla potential oavsett kön, status, eller tro.”