Prolog

Prologue with wood cut - Herman Gylfferich - Yale

De senaste veckorna har jag funderat på att skriva minnesanteckningar om ämnen jag vill lära mig mer om och tänker att andra kanske kan vara intresserade av också.

Först ut skulle vara historiska personer och planen var: om jag kom upp i 250 namn innan min födelsedag skulle jag börja skriva korta biografier (typ kring 250-350 ord) om dem. En eller ett par personer varje vecka (för att slippa stressen med daglig publicering som 1000 Albums hade).

Clinchern som gjorde att en total om 250 namn innan start ströks kom när DN presenterade en granskning av historieböckerna som visade att bara 13% av de namngivna personerna i historieböckerna för årskurs 6-9 var kvinnor och t.ex. Rosa Parks, som ju har ett enormt symbolvärde, inte ens fanns med (en tidigare debattartikel i samma tidning visar att inget förändrats de senaste 4-5 åren).

Som jämförelse med dessa 13% kvinnor som skolboksförfattarna har hittat har jag på dessa två veckor 180 namn varav 35% är kvinnor, även att 6% av de 180 är inom HBTQ-paraplyet. Detta enbart genom namnminne och casual Wikipedia-surfning nån timme då och då.

Anledningen till att jag bara har 180 namn hittills är att jag aktivt försöker hålla representationen från att kantra helt. Det krav jag ställt upp är diversitet: d.v.s. inte bara ett århundrade eller kön eller ämnes- eller geografiskt område eller en sexualitet.

Konstnärer influerar politiker som influerar forskare som influerar konstnärer.

Det kommer tyvärr bli en ganska Euro/US-centrerad lista helt enkelt p.g.a. att den info jag har tillgänglig (p.g.a. språk) övervägande handlar om dessa områden. Men historien börjar ju inte med det brittiska kolonialväldet, eller ens romarriket, så att ta sig utanför dessa begränsningar är ett måste.

En ny plan för framtiden är att när personlistan är hyfsat omfattande börja med en parallell historik med fokus på skeenden (som jag fick inspiration till av Paula på twitter). Ett avsevärt klurigare projekt som jag hoppas kunna ro iland om än på en någorlunda ytlig nivå.

Att belysa sambanden, slumpen och synergierna, men inte enskilda namn.

Det var ju inte alltid bara En Man Som Förändrade Världen, utan de – vi – är tusenden.

Den 26:e startar det.

[bild: Prologue with wood cut –  Herman Gylfferich, ur The Beinecke Rare Book & Manuscript Library]